De rol van esthetiek binnen branding

Van evenwichtige composities tot off grid layouts en van Serif tot sans. Wat past nu eigenlijk en wat is mooi? Schoonheidsleer; ook wel esthetiek genoemd, is een ooo zo belangrijk onderdeel van branding.

Esthetiek is de filosofische studie van percepties, emoties en schoonheid. Veelgenoemde onderwerpen binnen brand design. We worden alle beïnvloed door perceptie en als designers en brand specialisten willen we dat de perceptie de emotie oproept zoals bedoelt. Met branding kunnen we dit sterk beïnvloeden maar niet bepalen. 

5 designers 5 verschillende designs? 

Wat is nu goed? Een strategie voorleggen aan 5 verschillende designers zorgt voor 5 verschillende uitkomsten. Logisch, we hebben allemaal onze eigen stijl & creativiteit. De esthetische keuzes liggen bij de designer maar de bepalende perceptie bij de target group en uiteraard in samenwerking met de brand specialist, die op zijn beurt denkt voor het merk. Als designer wil je de reactie voorspellen. Uiteraard wordt de perceptie bepaald door verschillende (externe) factoren maar als designer is het de kunst om je zo goed mogelijk in te leven in de toeschouwer en te verplaatsen in situaties. 

Expressie bepaald de stijl 

Als designer geef je een stukje van jezelf weg (expressie) in combinatie met alle knowhow van het merk. Het totaal onderdompelen in de wereld van het merk zorgt voor de kaders waar binnen gewerkt kan worden. De keuzes binnen de strategie begrijpen, geven focus aan de conceptfase. Uiteindelijk bepaald de persoonlijke expressie de stijl en de esthetische kwaliteit. 

Artistieke Ambacht 

Het speelt een cruciale rol in authentiek en onderscheidend zijn. De ambacht om van niets iets te maken; artistiek denken en doen, is de drijvende kracht achter originaliteit. Basis elementen (color, type..)  geven een sterk signaal maar zorgen niet alleen voor onderscheidenheid. 

Van texturen tot 3D elementen… het creëren van authentieke visual assets is een ambacht. 

De ambacht om te willen creëren is een roeping en oprecht. 

Type, Color en hierarchy

Esthetische keuzes en oog voor wat klopt, zoals hiërarchie en gevoel voor typografie kun je leren maar bij vele designers zit het er van nature in. Het begrijpen van de gestalt wetten zullen je op weg helpen maar spelen met deze wetten, vergt oog voor esthetiek. De gestalt wetten zijn psychologische wetten en bieden een handvat, het maakt esthetiek begrijpelijk. Daarnaast is het een strategie om te spelen met het brein van de toeschouwer. 

Motto; beyond easy aesthetics 

Conclusie 

Esthetiek begrijpen bepaald (mede) de kwaliteit van een visual identity en is dus ook bepalend voor je branding. Het ontwikkelen van een visual identity is het non-stop afwegen van de strategisch keuzes in combinatie met esthetiek. Je legt de designs langs de meetlat van de strategie, bekijkt of de esthetische kwaliteit voldoet en probeert hiermee de juiste stijl & uitstraling te vangen. 

Moet jouw strategie worden doorvertaald naar een visual identity?

Het volgende lijstje helpt je hierbij; 

  1. Gevoel voor esthetiek 
  2. De stijl / expressie
  3. Het creatief proces
  4. Strategie begrijpen 
  5. Prijs en persoonlijkheid